Site Overlay

Belægning i bybilledet

Jeg ved ikke, om du har lagt mærke til det, men der er en tendens i vores by til at lægge de samme kedelige havefliser på alle vores torve og pladser. Det er som om, at vi har glemt, hvad der gør en by levende og indbydende. Hvad der gør en by til et hjem.

Jeg har kigget lidt på nogle af de planer, som kommunen har for at forskønne vores byrum, og jeg må sige, at jeg er skuffet. Det ser ud til, at de bare vil gentage den samme gamle formel: Modul 60 rådhusbelægning. Det betyder, at de bruger store havefliser på 60×60 cm blandet med nogle små brosten på 10×10 cm i et fast mønster. Det er måske nemt og billigt, men det er også kedeligt og fantasiløst.

Jeg synes, at vi fortjener bedre end det. Jeg synes, at vi skal have noget mere variation, noget mere farve, noget mere liv i vores by. Vi skal have noget, der afspejler vores historie, vores kultur, vores identitet. Vi skal have noget, der inspirerer os, glæder os, overrasker os.

Derfor foreslår jeg, at vi dropper modul 60 rådhusbelægning og i stedet bruger nogle af de mange andre muligheder, som findes for at lave smukke belægninger. For eksempel kunne vi bruge nogle flere former og størrelser af fliser og brosten, så vi kan skabe nogle spændende mønstre og figurer. Eller vi kunne bruge nogle fliser med forskellige farver og nuancer, så vi kan skabe nogle stemningsfulde effekter og kontraster. Eller vi kunne bruge nogle materialer, som har en særlig betydning for vores by, som f.eks. granit fra vores lokale stenbrud eller træ fra vores nærliggende skove.

Jeg tror, at hvis vi gjorde det, så ville vi skabe nogle byrum, som vi kunne være stolte af. Nogle byrum, som ville tiltrække både borgere og besøgende. Nogle byrum, som ville gøre vores by til et bedre sted at bo og være.

Jeg har hørt, at nogle af jer måske tænker, at det er spild af tid og penge at ændre vores belægning. At det ikke gør nogen forskel for vores livskvalitet eller vores bys image. At det bare er et prestigeprojekt for nogle politikere eller arkitekter.

Jeg er helt uenig i den holdning. Jeg mener, at vores belægning har stor betydning for, hvordan vi oplever vores by. Hvordan vi bevæger os i den, hvordan vi møder hinanden i den, hvordan vi føler os i den.

Vores belægning kan skabe atmosfære, stemning, identitet. Den kan invitere til leg, socialitet, kreativitet. Den kan signalere værdier, historie, visioner.

Eller den kan gøre det modsatte. Den kan skabe monotoni, tristhed, anonymitet. Den kan hæmme bevægelse, interaktion, fantasi. Den kan signalere ligegyldighed, ensretning, stagnation.

Det er op til os, hvad vi vil have. Det er op til os, hvordan vi vil forme vores by. Det er op til os, hvordan vi vil leve sammen i den.

Jeg håber, at I vil være med til at gøre en forskel. Jeg håber, at I vil være med til at vælge en bedre belægning. Jeg håber, at I vil være med til at skabe en smukkere by.

Det er min vision for vores by. Hvad er din?

Copyright © 2024 Tømrer I's tips og tanker. All Rights Reserved. | Chique Construction by Catch Themes